Gesprek met voedselbank Moerwijk – de dagelijkse praktijk tijdens de corona crisis!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

We zijn erg trots om te zien hoe lokale krachten samenwerken in Den Haag. Zo vroeg de voedselbank hulp aan onze ondernemers en kregen ze o.a. van onze eigen Arjan en Dennis producten. Hiermee helpen lokale ondernemers de lokale bevolking. Tegelijkertijd helpen jullie als lokale bevolking je lokale ondernemers weer via Lokale Markten. De cirkel is rond!

 

We gingen in gesprek met Neo van de voedselbank Moerwijk:

1. Hoe ben je betrokken geraakt bij de voedselbank Moerwijk?

Ik ben werkzaam bij het uitgiftepunt voedselbank Moerwijk. Deze voedselbank is drie jaar geleden gestart en rond die tijd ben ik ook zelf verhuist naar Moerwijk. Op dit moment is dit één van de armste wijken van Den Haag en spijtig genoeg zelfs op weg om de armste wijk van Nederland te worden. De nood is helaas zo hoog dat we nu 2(!) keer per week een voedsel uitdeelpunt hebben waarmee we gezinnen onderhouden. Daarnaast hebben we nu buurtmaaltijden. Met de buurtmaaltijden brengen we drie keer per week voor 150 gezinnen maaltijden rond.

2. Is de situatie verslechterd door de corona-crisis?

De situatie is niet erger geworden door corona, want de wijk zelf is er niet slechter op geworden. We merken wel dat de reguliere hulpverlening minder beschikbaar is geworden, omdat ze zich moeten houden aan corona protocollen. Hierdoor is de problematiek vooral duidelijker zichtbaar geworden. Daarom vinden we het erg belangrijk dat mensen ons weten te vinden. Zo hanteren we het gezegde “Zoek en gij zult vinden. Klop en er zal opengedaan worden”. Iedereen kent eigenlijk alleen het eerste gedeelte. Dat laatste, juist dat nemen wij heel serieus. Als je bij ons aanklopt dan doen wij open en elke week komen er meer mensen bij.

3. De voedselbank wordt georganiseerd door de kerk, maar ik kan me voorstellen dat Moerwijk een heel multiculturele buurt is?
Ja, laat dat heel duidelijk zijn – je hoeft geen kerkganger te zijn om bij ons aan te kloppen. Wij organiseren bijvoorbeeld pizza avonden en als je dan kijkt naar de gasten dan zie je Atheïsten, Moslims en weer een ander die gelooft in de staatsloterij. Diegene zegt bijvoorbeeld dat de kans dat ik de staatsloterij win groter is dan dat God mij komt helpen. Wij vinden dat dat allemaal moet kunnen, in een wijk zo mooi en divers als de Moerwijk kan je niets anders verwachten!

We merken wel dat als mensen nieuw zijn bij de voedselbank ze zich soms schamen. Dan is het eerste wat wij zeggen: iedereen kan pech hebben, dat je een aanvraag hebt gedaan vinden wij al een heel goed begin. Een voedselpakket is het begin van je leven weer op de rit krijgen. Daarom zijn we ook niet gesloten tijdens coron. Het is geen optie om tegen onze mensen te zeggen ga zelf maar je boodschappen halen deze week.

4. Samenwerking tussen de Haagse Markt en voedselbank?

De samenwerking tussen de Haagse Markt is gedaan met andere uitdeelpunten dan die van Moerwijk. Gelukkig zijn wij ook geholpen door een andere lokale samenwerking. Wij kregen aan het begin van de crisis bijvoorbeeld een belletje vanuit tuinders uit het Westland. Zij konden hun producten niet verkopen en vonden het zonde om het weg te gooien.
Ook de samenwerking tussen de Haagse Markt en de voedselbank is heel erg goed. Want ook de groenteboer, bakker en de middenstand hebben het als ondernemers moeilijk. Kortom: alles wat je lokaal kan kopen is hartstikke belangrijk. Anders heb je na de corona-crisis een volgend probleem: dan valt er niks meer te winkelen want iedereen is failliet.

5. Hoe kunnen mensen helpen?
Het gemakkelijkste is eigenlijk om te doneren. En hier geldt echt dat alle kleine beetjes helpen. Lees je dit en ben je een supermarkt of ondernemer en heb je nog wat over? Dan ontvangen we dat graag. Of heb je kooktalent en schrik je niet om te koken voor meer dan 100 personen? Dan wordt je hulp enorm gewaardeerd!

Geef een reactie